Het carnavalsbloed kruipt waar het niet gaan kan en dus kon het niet uitblijven: een aantal carnavalisten trok er zondag op uit, al was het maar voor een wandeling.

Het was prachtig weer en ook qua temperatuur was het buiten, zeker in de zon, goed uit te houden. Ideaal weer voor een carnavalsoptocht…

Een klein deel van de wandelaars ging geheel verkleed, anderen waren voorzien van een sjaal, hoed of muts in carnavalskleuren.

Op bepaalde plekken werden daarbij soms de geldende coronamaatregelen overtreden. Zoals op het Vrijthof in Maastricht, waar het volgens politie en handhaving te druk dreigde te worden om voldoende afstand te blijven houden, dan wel sprake was van overtreding van het samenscholingsverbod. De aanwezigen werden gesommeerd te vertrekken en gaven daar ook gehoor aan.

In het centrum van Sittard was het voor een zondagmiddag druk met wandelaars die een frisse neus wilden halen. Ook hier een klein aantal verklede carnavalisten, die langs een deel van de gebruikelijke optochtroute richting Markt trokken. Daar stonden ze dan, onderling op anderhalve meter afstand, samen met andere nieuwsgierigen, uit te stralen dat ze de Vastelaovend trouw blijven, wat er ook gebeurt. Omringd door gesloten café’s. Geen uitbundige sfeer, geen muziek, niks te drinken, maar enkel door er te zijn werd het naar hun gevoel toch nog ein bietje vastelaovend.

De op het plein ‘samengeschoolde’ politie en handhavers sloegen het schouwspel gade zonder in te hoeven grijpen.

Op andere plekken in de gemeente was er eveneens activiteit. Zo haalden in carnavalskostuum geklede ploggers in Geleen en in Sittard samen 200 kilo zwerfvuil uit de openbare ruimte. In Oud-Geleen deden veel verklede mensen mee aan de vastelaovessjpeurtoch.

Anderen zochten het ijs op. Op de ijsbaan van Glanerbrook en op het natuurijs van de Driepoel in Geleen en de kasteelgracht in Limbricht werd volop geschaatst.

En voor de thuisblijvers waren er verschillende onine activiteiten, zoals carnavalsquizzen. Vanuit de Sittardse Optochhal werd in een acht uur durende marathonuitzending de eerste Top 111 van Sittardse carnavalsliedjes uitgezonden./>

error: Afbeelding zijn beschermd!!