Persbericht | Sittard-Geleen, 1 oktober 2020 – Tijdens een actiedag van het project ‘Hennepplantages de woonwijk uit’ zijn meerdere brandonveilige situaties aangetroffen, waaronder drie hennepplantages met 510 planten.

Woensdag 30 september zijn de brandweer, politie, ZOwonen, Enexis Netbeheer en gemeente Sittard-Geleen aanwezig geweest in de wijk Sanderbout. In deze wijk zijn de afgelopen periode meerdere branden geweest, onder andere veroorzaakt door hennepplantages. De actiedag vond plaats in het zuidelijke gedeelte van de wijk. Tijdens deze dag zijn bijna vijfhonderd woningen in de wijk bezocht door medewerkers van de gemeente. Bewoners ontvingen een informatiepakket over brandveiligheid en een gratis rookmelder. Verder werd er tijdens de actiedag een informatiepunt ingericht waar buurtbewoners met vragen terecht konden op het gebied van veiligheid. Uiteraard werd de gehele dag rekening gehouden met de landelijke coronamaatregelen.

Ook zijn er in de wijk meerdere brandonveilige situaties aangetroffen. In de drie aangetroffen hennepplantages was het elektriciteitsnetwerk op gevaarlijke wijze gemanipuleerd. Inmiddels zijn de gevaarlijke constructies hersteld en zijn de plantages geruimd. In een van de huizen met een hennepplantage is ook een vuurwapen aangetroffen. De verdachten worden nader gehoord door de politie. Ook worden er bestuursrechtelijke stappen gezet door de gemeente.

De komende periode staan aanvullende actiedagen in andere wijken gepland. Drugscriminaliteit brengt grote risico’s met zich mee zoals brandgevaar, wateroverlast, stank en schade aan woningen. Daarbij gaan achter de kwekerijen vaak criminele organisaties schuil. Vermoedens van illegale activiteiten kunnen altijd anoniem gemeld worden via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800-7000.

error: Afbeelding zijn beschermd!!