Rijkswaterstaat en het KNMI waarschuwen dat het vannacht en morgenochtend glad kan worden door ijzel. Volgens Rijkswaterstaat is er grote kans op zeer verraderlijke gladheid. Tot morgenochtend is code geel afgegeven.

Het KNMI verwacht dat in de tweede helft van de nacht vanuit het westen een gebied met regen over het land trekt. Omdat de ondergrond nog bevroren is, kan de regen aanvriezen en dat leidt tot gladheid.

Rijkswaterstaat zegt dat 546 strooiwagens klaarstaan om de gladheid te bestrijden, maar wijst erop dat ijzel veel moeilijker te bestrijden is dan sneeuw.

Rustig rijden
Weggebruikers wordt daarom geadviseerd om de rijstijl aan te passen: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen. Ook vraagt Rijkswaterstaat om op de weg ruimte te maken voor de strooiwagens.

Een week geleden was het door de sneeuw in het hele land glad. Rijkswaterstaat gebruikte tientallen miljoenen kilo’s strooizout, maar desondanks waren veel wegen moeilijk begaanbaar en gebeurden er tientallen ongelukken.

Vandaag konden ijsliefhebbers voor het laatst het natuurijs op. Vanochtend was het ijs op veel plekken nog goed. In de loop van de middag waarschuwden steeds meer ijsclubs, gemeenten en veiligheidsregio’s dat de dooi was ingezet en dat het ijs daardoor niet langer veilig was.

Het winterweer lijkt voorlopig voorbij. Morgen gaat het overal dooien en daarna wordt het steeds iets warmer. Op woensdag kan het al 10 graden worden en in het weekend worden temperaturen tot 15 graden verwacht.

error: Afbeelding zijn beschermd!!