Om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken wil het kabinet dat er vanaf vrijdagavond een avondklok komt. De maatregel moet gaan gelden van 20.30 uur tot 04.30 uur. Haagse bronnen zeggen dat dit de kern is van een kabinetsbesluit, dat premier Rutte en minister De Jonge vanmiddag om 14.00 uur bekendmaken schrijft NOS.

Of de maatregel echt doorgaat, hangt af van de Tweede Kamer. Die moet toestemming geven en of dat gaat gebeuren, is nog niet zeker. Het kabinet heeft vanochtend nog eens vergaderd over de kwestie en na afloop wilden de bewindslieden er weinig over kwijt. D66-minister Kaag zei dat er goed over gesproken is, en dat het kabinet met “een inzet” komt.

Naar verluidt is het de bedoeling van het sinds vorige week demissionaire kabinet dat mensen van hun werkgever een verklaring kunnen krijgen dat ze echt op straat moeten zijn. Voor werkgevers komt daarvoor een modelverklaring op de site van de Rijksoverheid. Ook moeten mensen nog een eigen verklaring kunnen tonen, waarin de reden staat dat ze ’s avonds buiten zijn.

Hond uitlaten
Tijdens de avondklok mogen mensen hun hond uitlaten, maar alleen en niet met meerdere gezinsleden. Het kabinet wil dat de maatregel geldt tot en met 9 februari en wie zich er niet aan houdt, kan een boete krijgen van 95 euro.

Daarnaast wil het kabinet dat het aantal mensen dat op bezoek mag komen, wordt beperkt van twee naar één.

Beperkingen voor reizigers
Vanaf 23 januari moeten reizigers die vanuit landen met een hoog risico naar Nederland komen, ook nog een sneltest doen. Ze moesten al een negatieve PCR-test kunnen laten zien. Ook komt er een quarantaineplicht van tien dagen voor reizigers in plaats van een dringend advies.

Daar komt controle op. Zolang dat laatste nog niet is geregeld, komt er een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en een aantal landen in Zuid-Amerika.

error: Afbeelding zijn beschermd!!