Door de IC-capaciteit die momenteel in heel Nederland nodig is om patiënten met COVID-19 zo goed mogelijk te verzorgen, worden patiënten met COVID-19 niet altijd dicht bij huis verzorgd.

In het Zuid-Limburgse grensgebied is dat vaak anders. Door de grensoverschrijdende samenwerking binnen EMRIC – Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing – was het voor veel patiënten uit Zuid-Limburg al mogelijk om dicht bij huis in een Duits ziekenhuis opgenomen te worden. Die samenwerking wordt nu uitgebreid.

Sinds het begin van de coronacrisis helpen het MUMC in Maastricht en het Uniklinikum in Aken elkaar bij de opvang van IC-patiënten. Door de afspraken binnen het EMRIC-samenwerkingsverband kan deze samenwerking nu worden uitgebreid naar alle Limburgse ziekenhuizen, enkele ziekenhuizen in Brabant en de Duitse ziekenhuizen in de Euregio Maas-Rijn (Stadt Aachen, Städteregion Aachen, Kreis Heinsberg, Kreis Düren).

Hierdoor hoeft men patiënten met COVID-19 bij onvoldoende IC-capaciteit niet altijd over grote afstand te verplaatsen naar ziekenhuizen elders in Nederland. Deze patiënten kunnen verzorgd worden in een ziekenhuis net over de grens in Duitsland.

Online systeem
In een online systeem wordt informatie over het aantal beschikbare bedden en te verplaatsen patiënten geregistreerd en een match gemaakt. De coördinatie verloopt via de COVID-transportorganisatie in Aken. Er vindt afstemming plaats met het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding in Rotterdam.

EMRIC coördineert Euregionale samenwerking tussen hulpdiensten
De grensoverschrijdende samenwerking tussen Euregionale hulpdiensten uit Nederland, België en Duitsland wordt sinds 2005 gecoördineerd door bureau EMRIC (Euregio Maas-Rijn Incidentbestrijding en Crisisbeheersing). Gezien de unieke ligging van Zuid-Limburg – ingeklemd tussen Duitsland en België – zijn buitenlandse hulpdiensten op sommige plekken sneller ter plaatse dan de Nederlandse hulpdiensten. Daarom gaan ambulances regelmatig de grens over om patiënten te helpen aan de andere kant van de grens, ze op te halen en vervolgens naar het meest geschikte ziekenhuis te vervoeren. Die afspraken zijn ook tijdens deze coronacrisis waardevol.

Bron: sittard-geleen.nieuws.nl

error: Afbeelding zijn beschermd!!