In het kader van een rechtshulpverzoek uit Duitsland hebben politie en Openbaar Ministerie in Limburg dinsdagochtend op negen locaties in Heerlen doorzoekingen gedaan. Hierbij zijn zeven personen aangehouden. Het betreft een onderzoek naar voertuigcriminaliteit.

De doorzoekingen vonden plaats in zes woningen en bedrijfspanden op de Italiëlaan, Gravenstraat, Byrdstraat, Nederlandlaan, Beneluxlaan, Niersstraat, Rennemigerveldweg en Terweijerweg.

De politie trof bij de zoekingen  gestolen voertuigen, onderdelen van gestolen voertuigen, contant geld, gereedschappen voor de diefstallen, wapens , telefoons en gegevensdragers aan. Alle aangetroffen spullen zijn in beslag genomen.

Naast een aantal Duitse politiemensen namen onder leiding van twee officieren van justitie van het Openbaar Ministerie Limburg aan de actie zo’n 100 politiemensen van de Limburgse politie en de Landelijke Eenheid deel. De actiedag startte rond 6.00 uur.
De Limburgse politie gaf met deze actie uitvoering aan een rechtshulpverzoek uit Duitsland.

Een Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) is een regionaal samenwerkingsverband tussen het Openbaar Ministerie en de politie. Samen vormen zij het nationaal netwerk voor internationale rechtshulp. Een IRC is voor politie en justitie het aanspreekpunt op het gebied van internationale rechtshulp.

Een IRC in Nederland toetst of een buitenlands rechtshulpverzoek rechtsgeldig uitgevoerd kan worden. Uitgangspunt is dat in principe altijd gehoor wordt gegeven aan een dergelijk verzoek mits dit niet in strijd is met de Nederlandse wetgeving. Internationale rechtshulp is niet vrijblijvend en dient altijd binnen vooraf gestelde termijnen uitgevoerd te worden.

error: Afbeelding zijn beschermd!!